Eerste week in Finland
Even een update van afgelopen week. Dinsdag zijn we om jaja 9 uur opgestaan en hebben we lekker ontbeten in het hotel. Ze hadden een amerikaans buffet, dus we zijn aan de pannekoekjes geslagen. Dat zou wel elke dag bij mijn ontbijt mogen liggen!
Daarna hebben we ons klaar gemaakt om weg te gaan. We hebben een finse simkaart gekocht en zijn naar het station geweest om te kijken of we een studentenkaart konden aanvragen. Blijkt dus dat je een speciaal formulier van school nodig hebt, dus voorlopig betalen we nog de volle pond voor het OV (klinkt als 50 euro voor een treinkaartje naar Jyvaskyla, slik).
Onze culturele dag kon beginnen. We wilde naar de kathedraal van Helsinki gaan. Onderweg gevraagd waar het was en de instructies opgevolgd. Blijkbaar zijn we daar toch niet zo goed in, want na ongeveer een uurtje lopen hadden we het nog steeds niet gevonden. Bleek dat we aan de andere kant van de stad moesten zijn. Op een gegeven moment zagen we toeristen met een kaart lopen en die leken te weten waar ze heen gingen, dus zijn we die maar gevolgd. We kwamen niet helemaal waar we wilden wezen, maar was wel een leuk park waar we terecht zijn gekomen. Een stukje door gelopen kwamen we bij de haven en een marktje aan.
Even verder op zagen we een kerk, dus zijn we ook nog enthousiast daar heen gelopen. De kerk lag iets op een heuvel dus boven hadden we een mooi uitzicht over de stad. En daar lag meteen de kathedraal die we hadden gezocht, dus ook die nog maar bezocht. Bleek die kathedraal echt 5 minuten van het centrum lopen te zijn! We zijn echt mega omgelopen (onder het mom van sight seeing Helsinki)!
Na onze enorm culturele dag besloten we dat het tijd was voor de winkeltjes. Hebben meteen een hele stapel engelse boeken ingeslagen. Er stond namelijk een kraampje met tweedehands boeken waar 3 boeken 1 euro kosten.
S avonds zijn we uiteten geweest bij Zator, dat typisch Finse gerechten serveert. We kwamen terecht in een soort 'bruin cafe meets platteland' restaurant, ingericht met houten tafels en stoelen, tractors als decoratie en rood met wit geblokte tafelkleedjes... dusss... En de menu kaart zag er al even verrassend uit. Jeanine had 2 Blini's met paddenstoelen vulling en met rendierenmousse vulling. Geen idee wat Blini's waren natuurlijk, bleken soort dikke pannenkoeken te zijn.
Ik had rendiervlees met bosbessen, aardappelpurree en een augurk bovenop. Dat ook eens een keer geprobeerd. Het was op zich wel te doen, maar volgens mij ben ik geen fan van zowel rendierenvlees als blini's J. Bij de MacDonalds hebben we ons toetje gehaald. Blijkt dat ze hier een ijsje met 4 smarties al een mcflurry met smarties noemen hehe. Aan de jongen achter de counter maar even de route gevraagd naar de icebar. Die hadden we zowaar gevonden, na nog eens 4 keer vragen onderweg, bleek hij dicht te zitten! Er waren nog 4 andere mensen op hetzelfde tijdstip die bij de icebar stonden, dus ik denk dat het woensdag een groter succes zal worden
Uiteindelijk zijn we terecht gekomen bij een bierbar (we lusten alle twee geen bier :P). Dat was ook erg gezellig. Gelukkig kun je er ook cider bestellen
Woensdag waren we van plan om naar een eiland bij Helsinki te gaan. We waren echter allebei een beetje brak, dus we hebben tot eind van de middag vrij weinig uitgevoerd. Eind van de middag hadden we het briljante idee om bij het meer even wat te eten en te kletsen voordat we uiteten zouden gaan. Wij zaten daar dus op het houten platform aan het water. Ik zei nog tegen Jeanine: wat is dat water smerig, je zou er maar in moeten... Dat zou ik dus echt niet doen. Nog geen 10 minuten haal ik mijn fototoestel uit mijn hoesje (waar mijn bankpasjes en rijbewijs in zaten) om een foto van het uitzicht te maken. Vallen dus alle drie de pasjes uit het hoesje in het water! Ik zo: ohw shit, wat moet ik nu doen!! Helemaal de slappe lach! Dat kan ook echt alleen mij weer overkomen! En een man zei: ja dit is echt heel diep hoor, dat krijg je er nooit meer uit! Ik allemaal rampscenario;s in mijn hoofd afgespeeld. Hebben we een soort reddingsstok van een paal gehaald om te kijken hoe diep het was. Dat bleek mee te vallen, zo knie hoog. Ben ik er toch maar ingegaan en gelukkig heb ik ze alledrie teruggevonden!
S Avonds zijn we uiteten gegaan bij een leuk mexicaans restaurant! Het eten was veel en lekker! Wat grappig is, is dat er een bord staat met ‘please wait here for our waiter' voordat je aan een tafeltje kan gaan zitten. We hadden op internet gelezen dat er een icebar was in Helsinki, dus die hebben we opgezocht. Scheen een ruimte te zijn van zo'n 6 m2 in een salsabar... rare combi, maar het was wel grappig! Binnen was het maar -5 graden en we bevroren al bijna. Moet je nagaan dat het vorige winter wel eens -30 graden is geweest!
Na de icebar zijn we op zoek gegaan naar een discotheek waarvan we hoorde dat die leuk was. Uiteraard was het weer niet te vinden, dus hebben we iemand gevraagd waar het nog meer leuk was. Die ging toevallig ook ergens wat drinken, dus we zijn hem maar gevolgd. Nog twee vrienden sloten aan en met hun zijn we nog naar wat cafétjes geweest. Conclusie: je moet niet op woensdag uitgaan in Helsinki. Het was overal rustig en toch moest je overal entree betalen :S. Uiteindelijk zijn we in een gaybar terecht gekomen, wat nog het leukste was van allemaal.. maar dat wil ook niet zo veel zeggen :P
Donderdag hebben we uitgeslapen en zijn we naar een meer gegaan om een beetje te relaxen. We hadden namelijk al om half 5 de trein naar Jyvaskyla. Het was heerlijk weer en ik ben zelfs een beetje verkleurd! Toen zijn we met al onze bagage naar het station gegaan. Echt, degene die een koffer met 4 wielen heeft uitgevonden is een genie!
Na een drie uur durende treinreis waren we dan eindelijk aangekomen in de stad waar we 4/5 maanden gaan verblijven. We werden opgehaald door onze tutors (met auto!! :D) en hebben meteen wat boodschappen gedaan! In mijn appartement waren nog geen anderen, dus heb de avond in het appartement van Jeanine doorgebracht. Bij Jeanine zat wel al een meisje, Karolina uit Polen. 's Avonds hebben we nog een hele tijd gekletst met haar en met een vriend van haar. Ik heb me echt kapot gelachen! Goed begin van de periode dus!
Vrijdag werd ik brak wakker! De zon komt hier namelijk om een uurtje of 5 al op, en de gordijnen houden bijna niets tegen. Dat wordt afzien of heel veel uitgaan dus! 's Middags zijn we met de tutoren naar school geweest om wat dingen te regelen. Dus heb al weer veel geld uitgegeven aan een studentenkaart en een survival kit, waar amper wat in zit en een mijn gloed nieuwe (nou ja tweedehandse) stalen ros :P. 's Avonds hebben we lekker lasagne gegeten (bij gebrek aan pannen :P). Vandaag zijn we naar het grote meer gelopen en hebben we onze eerste ervaring met de sauna opgedaan! Zometeen gaan we de stad onveilig maken, dus ik ben benieuwd!
Hey Siets,
Mooie verhalen allemaal :D. Super leuk om te lezen. Hebben we wel weer mooi gedaan door allebei aan de andere kant van de wereld te gaan zitten :p.
Hey Sietske & Jeanine!
Leuke verhalen en leuke fotos!! Ziet er erg gaaf en mooi uit daar! Een beetje jaloers ben ik wel! ;-)
Veel succes en plezier daar!! Ik zal af en toe jullie verhalen blijven lezen!
Koen
Hej meiden,
wat klinkt het allemaal gaaf, volgens mij is het een heel bijzonder land.
Heel veel plezier!
Liefs Elise
Hee meiden!
Ziet er erg leuk uit allemaal!
Gelukkig heb je nog even de tijd voordat jullie naar school moeten! Met al die boeken gaat dat helemaal goedkomen
geloof ik!
Veel plezier en hopelijk vind je na een paar dagen de weg naar de leuke kroegen ;)
Ik zal proberen op de hoogte te blijven van jullie avonturen! Volgens mij beleven jullie nogal wat!
Have fun!!
Liefs Nicole
Hey zus!
Wat een grappige verhalen alweer zeg! kan inderdaad alleen jou of mij gebeuren met die pasjes , hilarisch! Gelukkig is je eerste weekje erg gezellig geweest, dus dat komt allemaal wel goed! Nou ben beneiuwd naar je volgende verhalen!
Dikke kus jo (nog uit portugal!)
Heej Sietske!!
Leuke verhalen!
Ziet er wel goed uit op de foto's, voor jou is het dan een minor, maar het begin is al meer vakantie dan ik in mn hele vakantie heb gezien haha! :D
Ik ben benieuwd hoe het je allemaal gaat bevallen, maar een goed begin is al het halve werk. Veel plezier alvast verder!
Liefs, Wieneke